Lumi maalaa maisemat pohjoisessa kauniin valkoisiksi, mutta täällä eduskunnassa päällimmäinen tunnelma on huolestuneisuus.

Kansainväliset kriisit ja hallituksen suunta, johon Orpon hallitus on tätä maata viemässä, meinaa syödä toivon paremmalta tulevaisuudelta. Toivon pilkahduksena on silti lähestyvät presidentinvaalit lähestyvät ja ajatus siitä, että meidän Pekka Haavisto voisi olla seuraava tasavallan presidentti, lisää uskoa rauhaan ja tulevaisuuteen.

Olen seurannut surullisena Gazan sodan käänteitä ja viattomien siviilien kohtaloita ja vaatinut tulitaukoa. Hamasin Israeliin ja siviileihin kohdistuvat iskut ja panttivankien ottaminen ovat täysin tuomittavia tekoja, mutta myös Israelin vastaus Hamasin terroriin on ollut ylimitoitettua ja kansainvälisen oikeuden vastaista.

Tässä konfliktissa kaikkein suurinta hintaa maksavat viattomat ihmiset ja etenkin lapset. Siksi Suomeltakin tarvittaisiin vielä määrätietoisempia toimia siihen, että alueella saataisiin taattua riitävät elämän edellytykset ja humanitäärinen kriisi pysäytettyä. Ja tietysti myös siviilien kuolema ja kärsimys on saatava loppumaan.

Samaan aikaan huomaan miettiväni Ukrainaa ja sitä, miten kohta kaksi vuotta Ukraina on pitänyt puolensa Venäjän sotatoimia vastaan, koko vapaan Euroopan puolesta. Putinin Venäjä vaikuttaa laskelmoivan, että sillä on varaa käydä pitkää ja uuvuttavaa sotaa vielä vuosia. Siksi on tärkeää, että Eurooppa ei lepsuile vaan pysyy vakaasti Ukrainan tukena. Ukraina tarvitsee edelleen ja vielä nykyistä enemmän tukea, jotta se pystyy voittamaan. Venäjä ei saa voittaa, sillä viesti siitä, että voimalla ja oman käden oikeudella voidaan Euroopassa muuttaa rajoja ja alistaa muita maita olisi katastrofaalinen.

Meillä Suomessa tilanne on onneksi varsin rauhallinen.

Tosin juuri tällä viikolla olemme saaneet havaita, että Venäjä kokeilee erilaisia keinoja häiritäkseen Suomea ja nyt vaikuttaa, että Venäjä haluaa myös yrittää käyttää turvapaikanhakijoita keinona herättää huolta Suomessa. Rajojen ja turvapaikanhakijoiden tilanteesta minä pidän itselläni kirkkaana mielessä kolme perusajatusta: Suomi on varautunut ja meillä viranomaiset ovat tilanteen tasalla. Turvapaikanhakijoita on ennenkin yritetty käyttää pelinappuloina geopolitiikassa ja meidän on tärkeää muistaa, että he ovat siihen syyttömiä. Siksi heitä kohtelemme kuten kohtelemme muutenkin meiltä turvaa hakevia. Ja lisäksi on tärkeää, että emme anna Putinin Venäjän operaatioiden häiritä meitä tai muuttaa sitä, keitä me olemme. Olemme vapaa ja inhimillisemmän ja ihmisarvio kunnioittavan politiikan maa. Sitä ei naapurivallan temppuilu muuta. Suomi turvaa rajansa ja kohtelee ihmisiä kunnioituksella.

Kotimaan politiikassa tällä hetkellä on menossa poikkeuksellisen härski ja synkkä peluu sen suhteen, miten Suomen luonnon puolustamista heikennetään joka suunnasta. Orpon hallituksen budjetti vähentää luonnonsuojelun rahoitusta kolmanneksella ja hallitus yrittää parhaansa peitellä tätä rumaa leikkausta. Hallituksen talouspolitiikkaa iskee pienituloisimpiin suomalaisiin aivan ennennäkemättömällä tavalla. On surullista seurata oppositiosta kun talouden tasapainottamisen maksajiksi pistetään pienituloiset, työttömät ja perheet samalla kun hyvätuloisille annetaan veroalennus.

Mutta on onneksi positiivisiakin asioita. Presidentinvaalit! Vihreiden pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Pekka Haavisto viilettää gallupkärjessä kohti tammikuun vaaleja. Ennakkoasetelmat ovat siis varsin herkulliset.

Nyt on aivan oikea ja paras aika hypätä mukaan tekemään Pekan kampanjaa. Suomalaiset eri puolilta maata ja myös eri puolilta yhteiskuntaelämää ovat julkisesti laittaneet eri tavoin panoksiaan Pekan tueksi. Pekan takana on mahtava lista julkisuudesta tuttuja suomalaisia ja kampanjaa tehdään vauhdilla eri puolilla maata.

Pekka on ehdokas joka vetoaa moniin suomalaisiin. Vaalien tekemiseen tarvitaan myös kaikkien kynnelle kykenevien panos. Kun vaalit lähenevät ja tilanne sähköistyy entisestään tullaan presidentin paikasta käymään varmasti vielä tiukka ja jännittävä taisto. Siksi kaikki mahdollinen tuki on tarpeen.

Miten mahtava ja jännittävä alkuvuosi onkaan luvassa presidentinvaalien myötä. Meillä on upea tilaisuus saada Suomeen ensimmäinen vihreä presidentti. Vihreä ulkopolitiikan osaaja ja inhmillisten kohtaamisten mestari Pekka on sellainen presidentti, jota tämä maa tarvitsee ja jollaisen se ansaitsee.

Pekan kampanjaan voi osallistua ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi, lahjoittamalla tai tilaamalla kampanjatuotteita osoitteessa www.haavisto2024.fi.

Jenni Pitko
kansanedustaja
ympäristövaliokunnan puheenjohtaja