Uu­den­lai­sel­la oma­lää­kä­ri­mal­lil­la tyy­ty­väi­sem­mät po­ti­laat ja mil­joo­nien säästöt

Hoidon jatkuvuusmalli – Omalääkäri 2.0 -selvityksen loppuraportin mukaan vahva tieteellinen näyttö osoittaa, että saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatu paranee, sairastuvuus ja kuolleisuus vähenevät merkittävästi, terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät ja potilastyytyväisyys paranee.

Esitin aluevaltuuston seminaarissa, että Pohjois-Pohjanmaalla selvitetään kuinka paljon yleislääkärien vakanssien merkittävä lisääminen voisi tuottaa säästöjä, jos käyttöön otetaan hoidon jatkuvuusmalli. Alustavien laskelmien mukaan esimerkiksi sadan yleislääkärin palkkaaminen maksaisi itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa.

Haasteena tällä hetkellä on sekä pula yleislääkäreistä että hyvinvointialueen talousraami, joka sallii talouden suunnittelun vain muutamiksi vuosiksi eteenpäin. Vaikka siis haluaisimmekin tavoitella laadun paranemista ja samanaikaista kustannuksien pienenemistä omalääkärimallin avulla, se on tällä hetkellä vaikeaa.

Hoidon jatkuvuusmallin tulee kuitenkin mielestäni olla yhteisenä tavoitteena ja sitä kohti tulee siirtyä pilottikokeilujen kautta heti hyvinvointialueen aloittaessa.

Sen lisäksi, että hoidon jatkuvuusmalli parantaa perustason lääkäripalvelun laatua ja asukas saa kokonaisvaltaista ja inhimillistä palvelua, on tässä mahdollisuus tehdä myös terveyskeskuslääkärin työstä inhimillistä ja lisätä sen houkuttelevuutta. Eikö tämä ole juuri sellainen ratkaisu, josta hyötyvät kaikki?

Miia Immonen
vihr.
Oulu

Julkaistu Kalevassa 4.9.2022