Arvoisa puheenjohtaja, valmistelijat ja aluevaltuutetut,

Pohteen vihreän ryhmän puolesta valtavan lämpimät kiitokset kaikille talousarviota tehneille. Erityinen kiitos meidän kovan luokan asiantuntijoille valmistelussa – “on helppo uskoa huomiseen, kun olette täällä”. Kuten sanottu, on ensimmäinen talousarvioprosessi ollut omintakeinen – kuten ensi kerta usein muutenkin, mutta tässä nyt olemme. Katseet suunnattuna tiukasti ensi vuoteen ja uuteen. 

Tässä salissa on niin monesti kuultu sanat “joustavasti muokattavissa”, “yhteistyö” ja “vaikuttavuuden seuranta”, että se lienee jo itsestään selvää. Olkaamme talousarvion ja toimenpiteidenkin suhteen yhtä ketteriä kuin orava puussa.

Vihreä ryhmä on tyytyväinen talousarvioon ja aluehallituksessa siihen tehtyihin pienehköihin tarkennuksiin sekä muutoksiin. Siinä on konkretiaa, selkeyttä ja tärkeitä toimenpiteitä. Kannatamme yhteisiä toimenpidealoitteita asukkaiden digiosaamisesta sekä henkilöstön riittävästä koulutuksesta ja työnohjauksesta. Tulemme äänestämään pohjan puolesta, paitsi osa kannattaa vasemmiston esitystä asiakas- ja puhelinpalvelusta. Kokoomuksen tekemät esitykset liittyen omais- ja perhehoidon vahvistamiseen kirjataan käyttösuunnitelmaan tarkemmin. Tämä käytäntö sopii meille ja onhan omais- ja perhehoidon vahvistamisesta linjattu jo aiemmin hyväksytyssä sote-järjestämissuunnitelmassa.

Hallituksen käsittelyssä tarkennettiin meille elintärkeää tavoitetta siitä, että mielenterveyspalvelujen saatavuus paranee.Keskeiseksi toimenpiteeksi lisättiin: ”Tehdään ja toteutetaan suunnitelma mielenterveyspalvelujen jonojen purkamiseksi ja toteutetaan matalan kynnyksen palveluita lähellä asukkaita. Tiedämme kaikki, kuinka mielenterveysongelmat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, puhutaan kansallisesta mielenterveyskriisistä, joka täytyy ottaa vakavasti. Haluan muistuttaa, että yksinään Pohteen ratkaisut eivät ole riittäviä, sillä kaikki politiikka on mielenterveyspolitiikkaa; puhuttiimpa sitten ympäristöstä, kulttuurista, liikunnasta tai vapaa-ajasta. Siksi arvon valtuutetut kuntakentällä, heitän palloa myös teidän suuntaanne. Otatteko kopin? 

Koppia otettiin ainakin valmistelussa. Kiitos kaikille yhteistyöstä ja siitä, että maksuton ehkäisy laajenee alle 20-vuotiaille. Toivomme, että ikäraja nostetaan tulevaisuudessa vähintään 25-vuoteen. Seksuaaliterveys ei saa koskaan olla kiinni nuoren varallisuudesta, vaan jokaiselle nuorelle on taattava mahdollisuus hänelle sopivimpaan ehkäisytapaan. Tämä päätös on myös sellainen panostus, joka tuo tutkitusti säästöjä pitkällä aikavälillä. 

Hyvät valtuutetut, jokainen tässä salissa ymmärtää, että ilman ammattitaitoista henkilöstöä meillä ei ole mitään. Ryhmämme on korostanut ja tulee jatkossakin korostamaan sitä, kuinka merkittävää on panostaa henkilöstön työhyvinvointiin. Iloitsemme päätetyistä hyvistä henkilöstöetuuksista ja siitä, kuinka henkilöstön rooli tunnistetaan Pohteella. Osaamisen ja johtamisen kehittäminen ovat myös keskiössä. 

Tulemme seuraamaan talouden toteutumista. Tulemme seuraamaan myös eri ohjelmien ja eri mittareiden toteutumista ja vaikuttavuutta. Tieto ja ymmärrys kasvaa, ei unohdeta hyödyntää sitä. Ei unohdeta sitä, että tavoitteenamme on jokaisen Pohjois-Pohjanmaalla asuvan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden parantaminen. Ei unohdeta sitä, että toimien tarkoitus on vahvistaa perustason palveluita. Siinä jos jossakin meidän on onnistuttava Pohteella. Meillä on tärkeitä, inhimillisiä ja kestäviä tavoitteita. Samaan aikaan ajat ovat epävarmat. Siksi yhteistyöllä tulee olemaan yhä syvempi merkitys.

Lopuksi, otetaan hetki ja arvostetaan sitä valtavaa työtä, mitä jokainen valmistelija ja työntekijä on tehnyt. 

Kiitos. 

Susa Vikeväkorva
aluevaltuutettu
Vihreän aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja
Pohjois-Pohjanmaa

Ryhmäpuheenvuoro aluevaltuuston kokouksessa 19.12.2022