Eduskuntakauden viimeinen kevät vetelee viimeisiä viikkoja ennen vaaleja edeltävää istuntotaukoa. Viime viikolla alkoi jo tuntua hyvältä, että asiat saadaan päätökseen. Kohta uusi eduskunta pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Hyvää tunnetta ryyditti muutama iso saavutus. Hyväksyimme vihdoin uuden translain, joka kunnioittaa transihmisten itsemääräämisoikeutta ja jossa erotellaan juridinen ja lääketieteellinen sukupuoli. Samalla viikolla saimme ilmoittaa merkittävän luontouutisen. Osana valtion lisäbudjettia hallitus sopi 30 000 hehtaarin arvokkaasta luonnon siirrosta Metsähallituksen talouspuolen taseesta luontopalveluiden puolelle.

Tähän valtavaan päätökseen sisältyy kymmeniä kohteita Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta, muun muassa Kuusamon Kivijärvi, jota paikalliset ovat esittäneet suojeltavaksi. Yksi näistä merkittävistä suojaan saaduista kohteista on myös Oulujärven saaret, joista on vuosikaudet käyty kiistaa luonnonsuojelijoiden ja Metsähallituksen välillä. Oulujärven Kuostonsaaren ja Kaarresalon suunniteltuja hakkuita vastaan on taisteltu yli 5 vuoden ajan. Tällä päätöksellä kiista saa nyt päätöksen ja saaret suojan.

Valtion vanhojen metsien suojeleminen on kuitenkin vasta alussa. Olen itsekin vaatinut tällä kaudella Metsähallitukselta parempaa luontokartoitusta valtionmetsistä, jotta luonnon kannalta arvokkaimpia metsiä ei hakattaisi.

Toivottavasti ensi kaudella tehdään luonnonsuojelualueiden perustamisen lisäksi myös uusia kansallispuistopäätöksiä. Tätä silmällä pitäen kävin tammikuussa hiihtelemässä Pudasjärven Olvassuolla, jota muun muassa Pohjois-Pohjanmaan liitto on esittänyt uudeksi kansallispuistoksi. Kohde on kieltämättä arvokas ja upea. Pohjoinen aapasuo täydentäisi kansallispuistoverkoston biologista monimuotoisuutta.

Oululaiset vihreät ovat esittäneet kansallispuistoksi Oulun Sanginjokea. Sen vahvuus on maantieteellinen sijainti, sillä tätä nykyä Suomen viidenneksi suurimman kaupungin lähellä ei ole yhtäkään kansallispuistoa, toisin kuin muilla kaupunkiseuduilla.

Näitä keskusteluja kannattaa käydä vaalien alla, sillä suomalaiset rakastavat kansallispuistoja!

Hyvää talven jatkoa ja nähdään vaalikentillä!

 

Kansanedustaja Jenni Pitko